Etiketter

När det skulle bakas glutenfritt häromdagen gav jag de här chokladmarängkakorna ett försök, efter ett recept jag fann på bloggen Emmas husbestyr för ett tag sedan. Det var värt det, vare sig man tål gluten eller ej. De blir kompaktare än maränger men luftigare än kakor och liksom sega samtidigt som de smälter i munnen; en alldeles förträfflig kombination. Och så smakar de riktigt mycket choklad. Ruskigt enkla att göra är de dessutom, det enda som krävs är lite armstyrka för det ska vispas en bra stund. Kan förresten vara bra att veta att de blir lite ömtåliga också – bör alltså inte fraktas hopträngda i en plastpåse på ett skumpigt tåg…

ChokladmarängkakorChokladmarängkakorFör 15 kakor:
 
2 äggvitor
2 ½ dl florsocker
1 dl kakao
1 msk marsansåspulver
100 g hackad choklad (av vilken kulör som helst men vit blir finast)
 
Vispa äggvitor och florsocker i runt 5 minuter tills det blir till en riktigt seg, vitskimrande smet. Prova inte att vända skålen upp och ned som vid vanlig marängvispning för så fast blir det här inte! Sikta ned kakao och marsansåspulver för att undvika klumpar och rör om till en slät smet. Blanda ned den hackade chokladen och klicka ut till kakor som gräddas mitt i ugnen på 175 grader i ca 13 minuter. Missa inte att slicka skålen medan kakorna gräddas, den är alldeles för smaskig för att sköljas ned i vasken. 
 
Annonser